Excuus!

Door Pieter Veenboer op 26 januari 2023

Zelden heeft een wethouder tijdens één vergadering zo vaak excuus moeten maken als op de commissievergadering afgelopen donderdag. Het onderwerp: Centrumplan. Het college was met een flinke wijziging gekomen op het Voorlopig Ontwerp. Dat vonden wij bijzonder, omdat een jaar geleden raadsbreed was besloten van het Voorlopig Ontwerp het Definitief Ontwerp te maken. Tijdens de begrotingsvergadering verklaarde het college dat het bestedingsbudget gehalveerd moest worden tot 1 miljoen, maar dat het Centrumplan doorging. Elke financiële onderbouwing ontbrak. Net zo plotseling kwam vorige week het college met weer een geheel andere benadering, er was zo maar €700.000 gevonden, dus het oorspronkelijke plan kon gewoon doorgaan, alleen de fontein was wegbezuinigd.

Waarom dan al die excuses? Bij elke van deze twee ingrijpende wijzigingen was op geen enkele manier contact opgenomen met betrokkenen. De groep vrijwilligers, die jarenlang veel werk hadden verzet, voelden zich genoodzaakt een actiegroep te worden, ondernemers en omwonenden werden volledig verrast; kortom, participatie -hetgeen het college beweert hoog in het vaandel te hebben staan- was geheel en al afwezig. Erger nog, het extra geld bleek gebaseerd op de verkoop van het Schapenweitje ten behoeve van bewoning, terwijl de raad zich een jaar geleden heel duidelijk had uitgesproken tegen deze verkoop en nota bene er een afspraak ligt met Beth Haim dat dat stukje groen niet bebouwd mag worden. Een beschamende vertoning.

Hoe nu verder? Wij blijven er voorstander van dat het Voorlopig Ontwerp ontwikkeld wordt tot een definitief mooi centrum. Het college is nu aan zet om daar financiële ruimte voor te vinden. Wij hebben daar wel suggesties voor. Zo vragen wij het college al vele jaren het terrein van de Hekmanschool, dat binnenkort beschikbaar komt, te betrekken bij het Centrum. Echt antwoord hebben wij nooit gehad.