“Een warme zomer, een strenge winter” – Column uit de raad

Door Wanda Nikkels op 29 september 2022

Als er al in deze oude volkswijsheid een kern van waarheid zat, dan is die inmiddels achterhaald. Door klimaatverandering zijn in Nederland niet alleen de zomers, maar ook de winters steeds warmer. Over die goeie oude tijd -toen het nog regelmatig hard vroor en we massaal de schaatsen konden onderbinden- zal er de komende tijd niet worden gemijmerd, integendeel. Menigeen hoopt dat de temperatuur komende winter niet te vaak en te diep onder de nul duikt. Mensen met lage en middeninkomens, ondernemers, sportverenigingen. Ze zijn allemaal de dupe van onvoorstelbaar hoge energierekeningen. Tochtstrippen en radiatorfolie plakken zijn daarbij al lang een gepasseerd station – de energiecrisis vraagt om veel grotere en robuustere maatregelen.

In de Tweede Kamer stelde de PvdA samen met GroenLinks een prijsplafond voor zodat alle huishoudens in Nederland tegen het tarief van januari 2022 hun huizen kunnen verwarmen. Daarboven betaal je dan wel de volledige prijs. Het kabinet neemt het voorstel nu grotendeels over. Naar de uitvoering wordt nog gekeken, want makkelijk is het niet. Maar het zijn dan ook geen makkelijke tijden. Naast de energiecrisis zijn er tal van andere acute problemen die ons als gemeente en als inwoners treffen.

De oorlog in Oekraïne heeft een voor Europa ongekende vluchtelingenstroom op gang gebracht. Ouder-Amstel biedt enkele tientallen mensen onderdak en moet nu opschalen. Daarnaast levert de gemeente ook een bijdrage in de noodopvang van reguliere asielzoekers. En dan de wooncrisis. Hoe gaan we betaalbare woningen bouwen in een tijd van financiële en economische onzekerheden? Het zijn forse uitdagingen die wij als gemeente niet zelf kunnen oplossen en die vragen om korte lijnen met het Rijk. Intensief contact met onze landelijke fracties is voor onszelf, VVD, GL en D66 daarom van groot belang.

Wanda Nikkels

Wanda Nikkels

Mijn naam is Wanda Nikkels en ik woon sinds 2017 in Duivendrecht. Lid van de PvdA ben ik met een korte onderbreking al jaren, maar actief voor de partij was ik niet eerder. Mijn beroep als journalist liet dat niet toe. Nu ik als tekstschrijver en parttime chauffeur in het leerlingenvervoer werk, kan ik me

Meer over Wanda Nikkels