Ouder-Amstel aan Zee – Column uit de raad

Door Jan Alberts op 14 juni 2023

Tja, weet je nog luilak? De zaterdagochtend voor de pinksterdagen, een momentum om eens flink reuring en kabaal te maken. Wellicht de unieke mogelijkheid om in dit land de aandacht te trekken. Dus besloot ik de luilak zaterdag samen met mijn 2 dochters maar eens flink uit te pakken. Op komen voor het klimaat.

Fris en fruitig de trein in en hop naar Den Haag. Nogal onwennig betrad ik de geblokkeerde A12 waar wij uiterst vriendelijk welkom werden geheten door de ingehuurde Duitse (!) waterkanonnen. Wat mij direct opviel was de ontspannen festival sfeer van de duizenden – jong en oud – demonstranten. Het deed mij aan voorbije tijden denken zoals die van de anti kernenergie en kruisraketten demonstraties.

Nu brak voor mij – samen met mijn dochters – het momentum aan om in beschaafd, maar in niet misverstaande woorden ons uit te spreken voor het klimaat en de landelijke politiek op te roepen woorden om te zetten in echte daden. Het gaat immers om de toekomst van onze kinderen die in een schonere wereld kunnen leven.

Natuurlijk kun je je afvragen wanneer het juiste momentum zich voordoet om de A12 (of andere snelweg bijvoorbeeld de A9) te blokkeren. Uiteraard zijn er in onze samenleving regels, maar een van de grootste democratie rechten is het recht op demonstratie.

Gefrustreerd door al de loze politieke woorden en schijnvertoningen is het – en zeker op luilak zaterdag – het juiste momentum gekomen om eens heel burgerlijk ongehoorzaam te zijn en de A 12 voor het goede doel te blokkeren.

Laten wij ons inzetten dat Ouder-Amstel niet veranderd in bijvoorbeeld Ouderkerk en of Duivendrecht aan Zee.

Jan Alberts

Jan Alberts

Al tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik kennisgemaakt met het gedachtegoed van de Partij van de Arbeid. Opkomen voor de diegene die minderdraagkrachtig zijn en een onzeker bestaanszekerheid hebben. Na mijn studie “arbeid en organisatie” ben ik in het publieke domein gaan werken en actief lid geworden van de Partij van de Arbeid. Als inwoner

Meer over Jan Alberts