Reactie op de docu “Klem aan de kade”

Door Jan Alberts op 19 februari 2019

Beste mensen,

Na het bekijken van de docu “Klem aan de kade” heb ik – als lid van de gemeenteraad namens de PvdA – er behoefte aan een reactie te geven.
De docu geeft een goed beeld van wat onze boot inwoners mee maken als je door de “ overheid en co” in het nauw wordt gedreven. Het doet mij denken aan eerdere opstanden – denk oa aan Ruigoord; Schiphol Polderbaan – als de overheid plannen heeft, gestimuleerd door kapitaal krachtige partners. Ook hier geld dan, dat alles moet wijken.
Maar waar blijft het recht van onze boot inwoners? Al eerder heb ik aangegeven dan wonen geen gunst is maar een recht, ook in Ouder-Amstel. De boot bewoners wonen al meer dan 50 jaar op deze ligplaatsen. Zij staan geregistreerd in Ouder-Amstel, betalen belasting en zijn aangesloten op de nuts voorzieningen. Eerst worden zij gelegaliseerd (als of zij van mars komen!) en dan wordt alles weer terug gedraaid en gaan Amsterdam en Ouder-Amstel onderzoek doen. Deze beelden kwamen bij mij over als of ik naar Jiskefet zat te kijken.
Maar de afloop was nog erger. Door bureaucratisch taalgebruik – zoals wel/niet persoonlijk overgangsrecht etc. – worden onze fouten verstopt en worden de boot bewoners aan hun lot overgelaten.
Bij het einde van de docu stond het schaamrood op mijn kaken.
Laten wij tot actie overgaan!
Wordt het niet eens tijd dat wij als raad onze eigen verantwoording nemen om de eerdere genomen besluiten c.q procedures tegen het licht te houden en ons in te zetten om onze boot inwoners zekerheid te bieden legale inwoners te zijn in Ouder-Amstel op de hun zo vertrouwde woonboot plek.
Ik stel voor, om een spoed vergadering te beleggen en de kwestie met elkaar te bespreken.

Met vriendelijke groet,

Jan Alberts