Reactie PvdA Ouder-Amstel op stellingen Kieskompas

Door Brian de Graaff op 20 januari 2022

Stelling 1: In Ouder-Amstel mogen geen extra windmolens komen

Mee eens – De PvdA vindt dat windmolens zoveel mogelijk op zee horen. De PvdA is zeker bereid om te participeren in een verkenning van acceptabele zoekgebieden in onze gemeente.

 

Stelling 2: Ouder-Amstel moet uiterlijk in 2040 energieneutraal worden, ook als dat leidt tot hogere kosten voor inwoners

Mee eens – De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Dus als er een verhoging van de lokale lasten komt, mits naar draagkracht. Daarnaast willen wij Ouder-Amstel groener en leefbaarder doorgeven aan de komende generaties.

 

Stelling 3: De belastingen mogen worden verhoogd voor beter groenonderhoud

Niet mee eens – De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Dus als er een verhoging van de lokale lasten komt, mits naar draagkracht.

 

Stelling 4: Om de luchtkwaliteit te verbeteren moet bij de bouw van woningen strengere milieuregels gelden dan de landelijke richtlijnen

Niet mee eens – De landelijke richtlijnen zijn al streng genoeg, daarnaast hebben we ook een wooncrisis. Het wordt tijd dat er betaalbaar gebouwd gaat worden.

 

Stelling 5: Om de luchtkwaliteit te verbeteren moet de gemeente zich inzetten om de snelheid op wegen te verlagen

Mee eens – Wij willen een leefbare gemeente zijn waar iedereen gezond kan leven. De (snel)wegen om ons heen gooien (letterlijk) roet in ons eten. Wij zullen ons hard maken voor het verlagen van de snelheden op de (snel)wegen.

 

Stelling 6: Om het buitengebied te beschermen, mag er meer hoogbouw in Ouder-Amstel komen

Niet mee eens – Het weidelandschap van onze gemeente is schaars en daar moeten we zuinig mee zijn. Hoogbouw moet mogelijk zijn, maar wel met een menselijke maat. Geen woontorens in zeer hoge dichtheid!

 

Stelling 7: Kantoorgebied Entrada moet worden omgebouwd tot een woonwijk met stedelijk karakter

Mee eens – Entrada moet een woonwijk worden met een middelbare hoogte en vooral geen al te grote dichtheid in relatie tot de beschikbare grond oppervlakte. Wij zijn tegen extreem hoge dichtheid.

 

Stelling 8: Er moeten meer koopwoningen gebouwd worden, ook als dat ten koste gaat van het aantal huurwoningen

Niet mee eens – De PvdA is niet tegen het bouwen van koopwoningen, als dat niet ten koste gaan van de bouw van sociale huurwoningen.

 

Stelling 9: Minimaal 40% van de nieuwbouwwoningen moeten sociale huurwoningen zijn

Mee eens – Wij zijn de partij van fatsoenlijk betaalbaar wonen. De wachtlijsten voor een sociale woning is in onze gemeente inmiddels opgelopen tot 18 jaar. Starters maken nauwelijks nog een kans op de woningmarkt en senioren die graag kleiner en beschermd willen wonen, zien binnen de gemeentegrenzen nauwelijks mogelijkheden. De PvdA vindt dat bij planvorming aan deze behoefte hoge prioriteit moet worden gegeven.

Om te zorgen voor genoeg geschikte woonruimte voor iedereen, stellen we als doel dat bij nieuwbouw in Ouder-Amstel 80% van de woningen betaalbaar is. Met 40% sociale huur, 40% middeldure huur- en koopwoningen en 20% huur- en koopwoningen in het hoge prijssegment. In plaats van de huidige 30-40-30 regel.

 

Stelling 10: In Ouder-Amstel moet meer ruimte voor de fietser komen, ook als dit ten koste gaat van ruimte voor autoverkeer

Helemaal mee eens – Dit kan onder andere gebeuren door te werken aan het terugdringen van het autogebruik in onze gemeente. Dat betekent minder parkeerplekken en daarvoor in de plaats meer groen en fietsparkeermogelijkheden. De PvdA is voor het stimuleren van fietsgebruik en het realiseren van zoveel mogelijk “auto te gast”, autoluwe en autovrije straten en wegen.

 

Stelling 11: De gemeente moet zich inzetten voor uitbreiding van het openbaar vervoer, ook als dit ten koste gaat van ruimte voor de auto

Mee eens – We maken ov aantrekkelijker en bereikbaar. Daarnaast gaat er een buurtbus rijden in gebieden waar ov lastiger bereikbaar is. De PvdA wil daarnaast een onderzoek naar deelvervoer.

 

Stelling 12: De gemeente moet meer geld uittrekken voor BOA’s (ordehandhavers)

Mee eens – Handhaven is noodzakelijk om toe te zien dat het beleid in de praktijk tot zijn recht komt. Wil je dat doen, hebben we meer mankracht nodig.

 

Stelling 13: Er moet meer cameratoezicht komen, ook als dit ten koste gaat van de privacy

Niet mee eens – De PvdA wil dat iedereen ‘s nachts alleen over straat durven. Van jonge vrouwen tot ouderen, je moet het gevoel hebben dat je veilig bent in Ouder-Amstel.

Cameratoezicht geeft net als goed belichtte locaties een gevoel van veiligheid. Een voorwaarde van de PvdA voor de inzet van cameratoezicht is alleen als het wordt ingezet tegen criminaliteit en alleen als hulpmiddel naast toezicht op straat. Het kan pas worden ingezet als het echt niet anders kan en de locatie wegen we goed af. Zo moet er alleen op hotspots wat ons betreft cameratoezicht worden ingediend als daar aanleiding toe is. Uiteraard neemt de PvdA privacy uiterst serieus, we gaan geen onnodige inbreuk maken op de privacy van mensen. Privacy en veiligheid zijn beide kernwaarden van onze samenleving. Dat moeten we goed afwegen. Wat ons betreft investeren we liever in preventie en zichtbare wijkagenten.

 

Stelling 14: De gemeente moet meer geld investeren in ontmoetingsplaatsen voor jongeren

Helemaal mee eens – Jarenlang heeft de gemeente bezuinigd op de jeugd. Zo zijn de jongerencentra ELF’91 en d’Spot gesloten en heeft de jeugd geen plek meer. Dat betaalt zich uit dat jongeren nu in parkjes zorgen voor overlast. De jeugd heeft de toekomst en daar moeten we zuinig mee zijn. Geef jongeren een volwaardige plek waar ze heen kunnen en niemand tot last zijn. Op één voorwaarde: als ze maar wel hun troep opruimen.

De PvdA geeft voorstellen:

  • Investeer in de jongerenwerkers
  • Open een voetbalkooi
  • Kom met meer en grotere jongerenontmoetingsplekken
  • Open jongerencentra

 

Stelling 15: De gemeente moet meer geld uitgeven aan kunst en cultuur

Neutraal – Kunst en cultuur verbind, daar zijn wij het mee eens. We investeren in kunst op straat en op de pleinen. Net als de Mondriaan flatbeschildering in Duivendrecht. Onze gemeente besteed voldoende middel voor kunst en cultuur. Dus niet meer geld uitgeven.

 

Stelling 16: De gemeente moet meer geld investeren in sportverenigingen

Niet mee eens – Niet meer geld naar de sportvereningen, maar meer geld naar het betaalbaar houden van voorzieningen van sportfaciliteiten.

 

Stelling 17: Er moet meer geld komen voor armoedebestrijding, ook al stijgt hierdoor de lokale belasting

Mee eens – Door een onzeker inkomen, snel stijgende huur en duurdere boodschappen liggen betalingsproblemen en schulden op de loer. De PvdA wil zich inzetten bij tal van onderwerpen om ervoor te zorgen dat minder draagkrachtige inwoners niet het slachtoffer worden. Er moet voorkomen worden dat door verkeerde beslissingen inwoners keuzes maken die tot schulden leiden en de gezondheid beïnvloeden. Hierbij is van belang: > Vroeg signalering > Persoonlijke hulp > Preventieve schuldhulp > Dat ieder kind mee kunt doen.

 

Stelling 18: De gemeente moet schulden van inwoners tijdelijk kunnen overnemen om boetes (incassokosten) te voorkomen

Niet mee eens – In de schulden komen is duur en daar uit te komen is enorm lastig. Wanneer iemand niet kan betalen, maken boetes op schulden de problemen alleen maar groter. Wij geven de inwoners liever een pauzeknop, maar nemen niet de schulden over.

 

Stelling 19: Om gemeentelijke voorzieningen in stand te houden, mag de OZB (de belasting op huisbezit) worden verhoogd

Niet mee eens – De PvdA is een voorstander van om de OZB naar draagkracht in te richten. Dus, de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Er moet rekening mee worden gehouden met de inwoners die minder draagkrachtig zijn.

 

Stelling 20: De gemeente moet extra programma’s aanbieden op alle basisscholen die de acceptatie van LHBTI+ personen bevorderen

Neutraal – De gemeente stimuleert de acceptatie van de LHBTQI+-gemeenschap, maar de gemeente gaat niet over het onderwijs. Wel stimuleert de gemeente om aandacht aan acceptatie te besteden.

 

Stelling 21: De gemeente moet extra geld investeren om het historische karakter van Ouder-Amstel voor toerisme te promoten

Niet mee eens – De gemeente gaat toerisme niet actief promoten, maar kleinschalig toerisme dat komt voor het historisch karakter is uiteraard welkom.

 

Stelling 22: Bij financiële tekorten kan de gemeente beter bezuinigen, dan de lokale belastingen verhogen

Niet mee eens – De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Het sluiten van lokale voorzieningen zoals de bibliotheek, dorpshuis of het zwembad is voor de PvdA niet bespreekbaar.

 

Stelling 23: Bij de Ouderkerkerplas mogen geen grootschalige evenementen worden gehouden

Helemaal mee eens – De Ouderkerkerplas staat volop in de belangstelling. Enerzijds als natuur- en recreatiegebied, anderzijds als evenementengebied. De PvdA wil het huidige karakter van het natuur- en recreatiegebied behouden door in het gebied uitsluitend kleinschalig evenementen toe te staan. De PvdA wil dat het huidige evenementenbeleid geëvalueerd wordt om tot een duidelijk en door inwoners gedragen beleid te komen.

 

Stelling 24: Ouder-Amstel moet een zelfstandige gemeente blijven, ook als dit meer geld kost

Niet mee eens – De rijksbijdrage vanuit het rijk aan kleinere gemeentes, zoals Ouder-Amstel, worden drastisch verminderd. Dit heeft het gevolg dat de zelfstandigheid onder druk komt te staan. De PvdA is van mening dat de gemeente Ouder-Amstel op moet gaan in een nieuwe gemeente of zich moet toevoegen aan bestaande gemeentes.

 

Stelling 25: De gemeente mag projecten overdragen aan inwoners, ook al verliest de gemeente hierdoor controle

Niet mee eens – De gemeenteraad blijf politiek – beleidskaders en budgetten – verantwoordelijk. Wel kan er nadrukkelijk met de inwoners samengewerkt worden.

 

Stelling 26: De Amstelschool en Het Kofschip moeten samen in één nieuw schoolgebouw komen

Helemaal niet mee eens – Samenvoegen van scholen is niet de verantwoordelijkheid van de gemeentepolitiek. Kleinschalige scholen in de wijken zorgen voor een leefbare wijk. De PvdA is van mening dat Het Kofschip zo snel mogelijk nieuwbouw moet krijgen. De Amstelschool is wat betreft de PvdA nog in een goede bouwkundige staat. Renovatie op basis van verandering het onderwijsbeleid is de verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.

De PvdA is van mening dat de Bindelwijk geen geschikte locatie is voor twee scholen onder 1 dak. De sporthal Bindelwijk is verouderd en is aan vernieuwing toe. En misschien is het zelfs verstandig om de sporthal te verplaatsen naar de sportvelden. De vrijgekomen ruimte zou geschikt kunnen gemaakt worden voor kleinschalig, maar betaalbare woningbouw.

 

Brian de Graaff

Brian de Graaff

Ouderkerk aan de Amstel, het dorp waar ik ben opgegroeid en mijzelf heb ontwikkeld. Als zoon van een schilder en een buitenlandse moeder weet ik hoe het is om te knokken voor mijn kansen. Dankzij mijn familie, vrienden en de top onderwijzers van het dorp heb ik de kans gegrepen om te ontdekken wie ik

Meer over Brian de Graaff