Column uit de raad – Wat gaat er sneuvelen en wat blijft behouden met de bezuinigingen?

Door Gert-Jan Baerents op 9 juni 2013

U zult zich misschien afvragen wat het resultaat is van het project bezuinigingen, wat er is gedaan met de inbreng tijdens de inwonersavonden en wat er is gedaan met de resultaten van de enquête? Ik ben daar ook benieuwd naar en binnenkort is dit allemaal bekend en eind juni zullen we weten waar de – mogelijk pijnlijke – keuzes liggen van dit project.

Helaas was de opkomst bij de inwonersavonden laag, maar wellicht zijn er ideeën naar voren gebracht waar in het gemeentehuis niet aan is gedacht. Hoeveel mensen de enquête hebben ingevuld is nog niet bekend, maar natuurlijk kunnen hier ook ideeën uitgekomen zijn. We zullen zien…

Wat ik nu al wel weet is dat inwoners over het algemeen erg te spreken zijn over de vele maatschappelijke faciliteiten in onze dorpen. De faciliteiten die Ouder-Amstel tot die mooie gemeente maken die het nu is en die velen willen behouden. Maar financieel moet wel alles kloppen natuurlijk.

Heroriëntatie vind ik een beter woord: kijken naar wat u als inwoners van de gemeente verwacht en wat de gemeente voor u kan betekenen. En natuurlijk zijn de kosten daarbij belangrijk en zal ik samen met mijn 14 collega raadsleden een keuze hierin moeten maken. Ieder zal daarbij zijn eigen stokpaardjes hebben! Maar wat wilt u?

Ik wil niet alleen kijken naar minder uitgaven, maar proberen om een nieuwe balans te vinden tussen minder uitgaven en meer inkomsten. Op een aantal punten kan het minder, maar gezien de tevredenheid van inwoners over maatschappelijke faciliteiten zou het ook mogelijk moeten zijn om meer inkomsten te genereren en u te laten wonen in de gemeente die u zo mooi vindt.

Ik hoop dan ook dat straks uit de enquête blijkt dat u niet zondermeer wilt bezuinigen. Dat ook u wilt zoeken naar een goede balans tussen uitgaven en inkomsten om die fijne gemeente te behouden. Daar wil ik dan samen met u voor strijden.