Door Jan Alberts op 23 december 2020

Hocus Pocus!

Factievoorzitter Jan Alberts sprak tijdens de algemene beschouwingen op 23 december de volgende tekst uit. Deze tekst staat ook in het weekblad van Ouder-Amstel d.d. 23 december 2020.

“Hocus Pocus!”

Het wordt zo langzamerhand een trend dat bij het aanbreken van het zomerreces de financiële alarmbellen gaan rinkelen. Ook in dit jaar werden wij getrakteerd op een niet-sluitende begroting, veroorzaakt door het Corona-virus. Nog net hiervan bekomen, gingen de volgende noodbellen af. Kosten Jeugdzorg en WMO deden ook “een duit in het zakje”. Meer kosten en veel te lage compensatie van het Rijk.
Door unieke samenwerking tussen raad en college, en geen Hocus Pocus (goochelen met getallen) is een sluitende begroting tot stand gekomen.

Veel onderwerpen zijn aan de orde geweest. De Nieuwe Kern, ABP Zuid en Entrada. Grote stedelijke bouwplannen. De PvdA is er niet gerust op dat deze woningbouwplannen betaalbare woningen dan wel acceptabele sociale huurwoningen opleveren.

Leefbaarheid, duurzaamheid en kleinschaligheid van de dorpskernen is voor de PvdA van belang.
De ontwikkelingsdrift van dit college gaat voorbij aan het feit dat de dorpen niet gebouwd zijn op basis van huidige stedenbouwkundige visies. Kleinschaligheid moet het devies zijn voor het behoud van identiteit van onze dorpen.
Parkeren van auto’s voert de boventoon. Wordt het dan niet eens tijd om onze dorpen autoluw en sommige delen van beide centra autovrij te maken.
Ook de aanpak van nieuwbouw van de scholen verdient geen schoonheidsprijs. Tegen elke prijs wordt ingezet om de Bindelwijk de locatie te laten zijn voor “2 scholen onder 1 dak”.
Participatie is een groot goed, maar nu even niet aldus het college en negeert de vele protesten.
Wij zijn van mening dat er ook nee gezegd kan worden op een verzoek voor nieuwbouw scholen. Door akkoord te gaan met een verdiepingsonderzoek komt de gewenste en telkens uitgestelde nieuwbouw van het Kofschip verder uitzicht.

De laatste jaren neemt de lastendruk voor inwoners en ondernemers toe. Huren gaan omhoog, verzekeringspremies stijgen en het coronavirus houdt de economie gevangen. Dit zijn natuurlijk geen prettige vooruitzichten.
Een klein lichtpuntje in deze donkere dagen is dat het gelukt is de rioolheffing in onze gemeente te verlagen.

Jan Alberts

Jan Alberts

Al tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik kennisgemaakt met het gedachtegoed van de Partij van de Arbeid. Opkomen voor de diegene die minderdraagkrachtig zijn en een onzeker bestaanszekerheid hebben. Na mijn studie “arbeid en organisatie” ben ik in het publieke domein gaan werken en actief lid geworden van de Partij van de Arbeid. Als inwoner

Meer over Jan Alberts